Complexul cimiterial - Primaria Sulina

Du-te la conținut

Complexul cimiterial

Orașul Sulina > Turism local
Complexul cimiterial
 Conţinutul acestei pagini se vrea o invitaţie adresată tuturor acelora care, aflaţi în delegaţie, vacanţă ori ajunşi întâmplător în căutarea ineditului, îşi propun să cunoască puţin din trecutul acestei localităţi, din istoricul multor participanţi la construcţia unei remarcabile lucrări hidrotehnice ori, pur şi simplu, au nevoie de un loc în care pot lăsa ghemul gândurilor să-şi depene nestingherit firul aducerilor aminte.
Foto 1. Vedere spre capela cimitirului

  De ce o invitaţie de a vizita un cimitir? Poate, pentru că o plimbare printre lespezile acestuia este una dintre modalităţile de a te familiariza cu trecutul unei aşezări omenesti şi, de ce nu, de a ţi-i apropia pe cei ce-şi urmează destinul contribuind la construcţia micii istorii a comunităţii.
Vedere spre capela complexului cimitireal
Pietre funerare
Foto 2. Monumente funerare

  Și nu e puţin lucru să-i cunoşti şi să-i înţelegi, fie şi prin intermediul pietrelor funerare, pe cei ce au purtat ştafeta sâmburelui vieţii prin labirintul de ape al Deltei şi s-au stabilit pe această veritabilă insulă a acesteia.
Foto 3. Detaliu monument funerar

  Un exemplu elocvent pentru diversitatea informaţiilor ce pot fi culese şi care îşi au originea în Cimitirul din Sulina, este lucrarea „Cimitirul viu de la Sulina”, autorul acesteia – ing. Petre Covacef, descriind această adevărată sursă informaţională în prefaţa cărţii sale drept „un amestec de religii, neamuri, limbi scrise pe cruci, obiceiuri şi meserii, fac din cimitirul Sulinei, locul de veci al celor care au contribuit în tacere, la cea mai însemnată construcţie hidrotehnică din Europa secolului al XIX-lea”.
Detaliu piatră funerară
Pietre funerare musulmane
Foto 4. Monumente funerare musulmane

  Vizitând cimitirul îţi poţi contura o primă impresie despre unul dintre cei mai importanţi factori ai traiului în comun – toleranţa – evidenţiat din plin în acest spaţiu de aduceri aminte, cimitirul fiind, de fapt, un complex cimiterial în care se odihnesc membri a numeroase confesiuni, într-o organizare ce ar trebui să dea de gândit tuturor acelora care şi-au făcut un scop în viaţă din dezbinarea între familii, confesiuni, naţionalităţi, popoare.
Foto 5. Detaliu monument funerar

  Şi pentru că am amintit de organizare trebuie să subliniem faptul că acest complex cimiterial are în compunere cimitirul ortodox, cimitirul ortodox de rit vechi (lipovenesc), cimitirul bisericilor europene occidentale, cimitirul musulman şi cimitirul evreiesc.
Detaliu ocupațional piatră funerară
Piatră funerară marinar britanic
Foto 6. Monumentul funerar al unui marinar britanic

  O încercare de delimitare a unor zone de înhumare pe grupuri de monumente ar putea să creeze alte subdiviziuni precum sunt cele dedicate monumentelor marinarilor britanici şi celor ale membrilor Comisiei Europene a Dunării, dar toate acestea, în contextul unei consistenţe multietnice a populaţiei locale, trebuie considerate doar delimitări convenţionale uzitate pentru a uşura orientarea în acest complex cimiterial.
Foto 7. Detaliu monument funerar pirat

  Privind prin prisma tributului suprem - viaţa, plătit de fiecare dintre noi cu aceeaşi monedă, memoria celor îngropaţi aici merită a fi cinstită indiferent de statutul social al celor trecuţi în nefiinţă, fie ei înalţi funcţionari, prinţi şi prinţese, simpli lucrători, călători rătăcind pe aceste meleaguri ori piraţi necruţători.
Detaliu ocupațional piatră funerară
Statuetă ilustrând pterea sacrificiului personal
Foto 8. Monument funerar surori

  Monument funerar ce cinsteste devotamentul unei fetite fata de sora ei mai mica. Asemenea unor cronici vechi, Cimitirul din Sulina îţi oferă, alături de datele concrete sculptate în piatra monumentelor ori în împletituri de fier forjat, posibilitatea de a te prinde subiectiv în jocul speculaţiilor şi de a te lăsa cuprins de farmecul legendelor ce dau culoare unui trecut cu iz cosmopolit.  
Foto 9. Piatra funerară

  Trecând prin cimitirul din Sulina vei înţelege că viaţa capătă veşnicie prin prisma a ceea ce ai transmis generaţiilor viitoare, bunele sau relele împletindu-se cu perpetua zarvă a valurilor la acest capăt de lume ori plutind ca sporovăieli şoptite purtate de briza ce continuă să răscolească amintiri.
Piatră funerară veche
Telefon:
+00 240 543 001
+00 240 543 661 (fax)
Adresa: str.I, nr.180, Sulina, jud. Tulcea, 825400. Pentru depunerea actelor în format electronic (fișiere .pdf și .doc), vă rugăm să folosiți următoarea adresă de e-mail: sulina_prim@yahoo.com. Adresă de e-mail alternativă: secretariat@primaria-sulina.ro
Link-uri utile:
Înapoi la cuprins